Yazar Hakkında
Abdulaziz Bayındır
Teravih Kılmak Şirk mi?
Süleyman ATEŞ’in Abdülaziz BAYINDIR ile ilgili fetvası ve cevabımız
Süleyman ATEŞ’e Sorulan Soru ve Verdiği Cevap
“Teravih kılmak şirk mi?
Hocam aslında Türkiye’nin size şimdi çok ihtiyacı var. Bana göre diyanet insanları yeterince bilgilendirmiyor. Abdülaziz Bayındır teravih namazı şirktir diyor. Peygamberimiz hiç kılmamıştır diyor. Bayraktar Bayraklı ölülere Fatiha okumak şirktir, diyor. Bilmem daha neler, neler. Bunların doğru veya yanlış söylediklerini biz nasıl bileceğiz? Abdülaziz Bayındır tv’de diyor ki teravih namazını Ömer(r.a.) kılmıştır. Ben kılmam diyor. Teravih namazı bid’attir diyor. Sayın Bayındır Ömer’den(r.a.) daha mı üstün? Bir de diyor, Peygamberimizin teravih namazını kıldığını biri çıksın ispatlasın diyor. Yanılmıyorsam hocam siz Peygamberimizin 8-10-12 rekât olarak evinde kıldığını belirtmişsiniz. Bilgilerinize ihtiyacımız var hocam. Saygılar. Bahattin Arazsu
Süleyman Ateş’in Cevabı: Bazı insanlar kendilerini ispatlamak için ortaya delilsiz sözler atıyorlar. Bu laflara ne gerek var? Peygamberimiz Teravih adı altında değil ama gece namazı kılmıştır. Ramazanda bu gece namazını Mescide gelip kıldığı için bu namaza teravih denmiştir. Ama Peygamber bu namazı yatsının ardından değil, uyuduktan sonra gecenin ortasında uyanıp kılmıştır. Namaz kılmak nasıl şirk olabilir? Bu ne mantıksız sözdür. Allah korusun!”
http://www.suleyman-ates.com/index.php?option=com_content&view=article&id=96:sorucevaplar-54&catid=26&Itemid=65
Abdülaziz BAYINDIR’ın cevabı:
“Sayın Hocam
Prof. Dr. Süleyman ATEŞ,
Bahattin Arazsu isimli bir şahıs, size sorduğu soruda şöyle bir ifade kullanmış:
“Abdülaziz Bayındır teravih namazı şirktir diyor. Peygamberimiz hiç kılmamıştır diyor. Abdülaziz Bayındır tv’de diyor ki teravih namazını Ömer(r.a.) kılmıştır. Ben kılmam diyor. Teravih namazı bid’attir diyor. Sayın Bayındır Ömer’den (r.a.) daha mı üstün? Bir de diyor, Peygamberimizin teravih namazını kıldığını biri çıksın ispatlasın diyor…”
Siz de verdiğiniz cevapta şöyle demişsiniz:
“ Bazı insanlar kendilerini ispatlamak için ortaya delilsiz sözler atıyorlar. Bu laflara ne gerek var? Peygamberimiz Teravih adı altında değil ama gece namazı kılmıştır. Ramazanda bu gece namazını Mescide gelip kıldığı için bu namaza teravih denmiştir. Ama Peygamber bu namazı yatsının ardından değil, uyuduktan sonra gecenin ortasında uyanıp kılmıştır. Namaz kılmak nasıl şirk olabilir? Bu ne mantıksız sözdür. Allah korusun”
Sayın Hocam,
Bir müslümanın, “teravih namazı şirktir” demesi nasıl düşünülebilir! Bizim söylediğimiz; teravih namazı diye bir namazı Nebimizin kılmadığıdır. O, her gece uyuduktan sonra uyanır ve teheccüd namazı kılardı. Ramazan’ın son on gününü, mescitte itikâfla geçirdiği için bu namazı orada kılardı.
Aişe Validemizin bildirdiğine göre “Allah’ın elçisi bir gece mescitte nafile namaz kılmıştı. Birçok kimse de ona uyarak namaz kıldı. Sabah olunca ashab, “Allah’ın elçisi geceleyin mescitte namaz kıldı” diye konuştular. Ertesi gece Allah’ın elçisi yine namaza durdu. Halk yine onları konuştu, katılanların sayısı iyice arttı. Üçüncü veya dördüncü gece halk yine toplandı. Öyle ki mescit insanları alamayacak hâle gelmişti. Ancak Peygamberimiz o gece yanlarına çıkmadı; sabah olunca: “Yaptığınızı gördüm. Size çıkmamdan beni alıkoyan şey, bu namazın sizlere farz oluvermesinden korkmamdır” dedi. Bu olay Ramazan’da olmuştu.” (Buharî Salatu’t-Terâvih 1, Cum’a 29, 5; Müslim, Müsafirîn, 177, (761); Muvatta; Salât-fi’r Ramazan 1; Ebu Dâvud, Salât 318; Nesâî, Kıyâmu’l-Leyl: 4.)
Nebi (sav)’in sağlığında Ebu Bekr’in (ra) halifelik döneminde ve Ömer (ra) döneminin ilk yıllarında Mescitte, yatsı namazı dışında bir namaz, cemaatle kılınmamıştır.
Nebimiz şöyle buyurmuştur:
“Farzlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.” (Müslim, Sıyam 202) Bu sebeple sahabenin çoğunun gece kalkıp teheccüd kılıyor olması gerekir. Biz de buna gayret etmeliyiz.
Abdurrahman b. Abdulkâri demiş ki, Ramazan’da Ömer b. El-Hattab ile beraber Mescide geldim. İnsanlar öbek öbek, kimi kendi başına namaz kılıyor, kimi de arkasındaki cemaate namaz kıldırıyordu. Ömer, “bunları, güzel Kur’an okuyan birinin arkasında toplasak iyi olacak” dedi ve Übeyy b. Ka’b’ın arkasında topladı. Bir başka gece yine Ömer ile beraber çıktım, insanlar imamlarının arkasında namaz kılıyorlardı. Ömer dedi ki, “Bu ne güzel bid’at oldu. Bu namazı kılmadan uyuyanlar, burada kılanlardan daha faziletlidirler. Ömer, uyuyup uyandıktan sonra namaz kılanları kast ediyormuş. (Buhari Salat’ut-teravîh, 1)
Ömer’in camide böyle bir namazı kıldığına dair rivayet yoktur.
Bana gelince, ben hem Ramazan’da hem yılın diğer günlerinde teheccüd namazı kılarım. Kılamadığım gün sayısı oldukça azdır. Nebimizin yolunda olmak tek hedefim olduğu için Ramazan’da kıldığım gece namazına hiçbir zaman teravih adını vermem.
Saygılarımla arz ederim. 26.07.2011”
Daha önceden, teravih namazı ile ilgili sitemizde yer alan yazıyı okumak için tıklayınız:
http://www.suleymaniyevakfi.org/arastirmalar/teravih-namazi.html
İlgili Yazılar
-
Kuramer Kuramer’e Karşı
27 Aralık, 2018 -
Nasr Suresinin Başına Gelenler
6 Şubat, 2018 -
Nuh Tufanı İle İlgili Değerlendirmemiz
8 Ocak, 2018 -
Sayın Cumhurbaşkanım, Allah’ı İkinci Sıraya Koyanlardan Olmayın
23 Aralık, 2017 -
İdlib Katliamı
5 Nisan, 2017 -
Paralel Dinin Kâinat İmamı
27 Temmuz, 2016 -
Kuşların Günlük İbadet Vakitleri
6 Temmuz, 2015 -
Diyanet İşleri Başkanlığına ve Destekçilerine Açık Mektup
30 Haziran, 2015 -
Nebîyi ve Ulemâyı Tanrılaştırma
22 Mayıs, 2015 -
Halifelik Makamı ve Teokrasi
22 Mayıs, 2015