Kutuplarda Namaz

GÜNEŞİN DOĞMADIĞI YERLERDE DE
BEŞ VAKİT NAMAZIN VAKTİ TAM OLARAK GERÇEKLEŞMEKTEDİR.

Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi, “Kutup Bölgelerinde Namaz Vakitlerini” tartışmalı olmaktan çıkarıyor. Bu maksatla 12–15 Ocak 2011 tarihlerinde Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır, Astronom Prof. Dr. Adnan Ökten ve Doç. Dr. Servet Bayındır’dan oluşan bir ilim heyeti ile Halit Mollaoğlu, Hasan Mustafa Arslan, Mustafa Evli ve Mikdat Şen’den oluşan idari ve teknik heyet, Kuzey Kutup dairesi içinde 70° Kuzey enleminde yer alan Norveç’in Tromso şehrinde gözlemler yaptı.

Güneşin doğmadığı günlerde namaz vakitlerinin net bir şekilde oluştuğu görüldü ve bu durum fotoğraflar ve kamera görüntüleriyle kayıt altına alındı.

Güneşin doğmadığı yerlerde sabah, akşam ve yatsı vakitlerinin oluşumundaki ölçülerin diğer bölgelerle bire bir uyum içinde olduğu tespit edildi.

Heyet başkanı Prof Dr. Abdülaziz Bayındır’a göre;
Güneşin doğmaması, gece ile gündüzün ve namaz vakitlerinin oluşmadığı anlamına gelmez. Kur’ân’ın ilgili âyetlerine göre, aydınlığın tüm çevreye yayılması anından doğuda kaybolmaya başlamasına kadar geçen süre gündüzdür. Öğlen vakti, güneşin meridyen geçişi ile birlikte başlar. Aydınlığın zayıflamasıyla ikindi vakti, doğu ufkunda karanlığın başlamasıyla da akşam vakti girer. Yatsı ve sabah namazı vakitleri ise hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde gerçekleşmektedir Derin vadilerde öteden beri namaz vakitlerinin tespitinde zaten bu ölçüler uygulanmaktadır”.

Heyetin sonraki hedefi güneşin hiç batmadığı dönemde de benzer bir gözlemi gerçekleştirmektir. Çalışma neticesinde bu gibi yerlerde; ne takvim, internet vb. iletişim araçlarına ne de başka bir bölgenin namaz vakitlerine kıyasa gerek duyulmadan, ibadet vakitlerinin çıplak gözle anlaşılabilir kriterlerinin ilgili ayet ve hadisler doğrultusunda ortaya konulması mümkün olabilecektir.

Bu çalışmanın, din ve bilim sahalarındaki verilerin bir arada değerlendirilmesi konusunda iyi bir araştırma örneği oluşturacağı umulmaktadır.

Süleymaniye Vakfı Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi, Haber Bölümü

Not: *Konuyla ilgili çekilen Görüntülerinde gösterileceği BASIN TOPLANTIMIZ 28 Ocak Cuma Saat:11 Süleymaniye Vakfı Genel Merkezi’mizde yapılacak ve www.kurandersi.com adresimizden canlı olarak yayınlanacaktır.