Kutuplarda Namaz ve Oruç Vakitleri

Yaz aylarında hep aydınlık olan kuzey ülkelerinde oruç nasıl tutulacak? Karanlık olmasa veya hep karanlık olsa ne yapılacak, nasıl oruç tutulacak? İşte tüm bu soruların cevabını Süleymaniye Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Kutuplarda Namaz ve Oruç Vakitlerini” gözlemlemek üzere gittiği Norveç’te verdi.

Güneşin hiç doğmadığı zamanlarda da namaz ve oruç vakitlerinin oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Norveç’te yaptığımız tespit ve gözlemlerle, insanların burada 13 saatten fazla oruç tutamayacaklarını tespit ettiklerini söyledi.
 
Süleymaniye Vakfı Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, Din İşleri Yüksek Kurulu Emekli Üyesi ve Marmara Üniversitesi eski Dekanı Prof. Dr. M.Saim Yeprem, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Servet Bayındır, İstanbul Üniversitesi Uzay Bölümleri Öğretim Üyesi Adnan Ökten, Türkiye ve Norveç’ten basın mensuplarının katıldığı “kutuplarda Namaz ve Oruç Vakitlerini” gözlemlemek üzere Norveç’e kalabalık bir ekiple program düzenlendi.
 
Programın içeriği hakkında bilgi veren Süleymaniye Vakfı Başkanı aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, “Kutuplarda Namaz ve Oruç vakitlerini gözlemlemek amacıyla geldiğimiz Norveç’te güneşin doğmadığı zamanlarda da gündüzün olduğu ve namaz vakitlerinin oluştuğunu gözlemledik. Kışın günler kısa, geceler uzun olmasına rağmen oruç ve namaz vakitleri açısından herhangi bir problem olmadığını tespit ettik.” Dedi
 
Ayrıca Prof.Dr. Bayındır “Yazın güneşin hiç batmadığı zamanlarda da yine Norveç’e gelmiştik.O zamanda her gün gece ve gündüzü oluştuğunu,yerli halkın da ifadesiyle gecelerin beyazlık yani aydınlık olduğunu ve insanların burada 13 saatten fazla oruç tutamayacaklarını ortaya çıkardık” ifadelerini kullandı.
 
Diğer taraftan Prof. Dr. M.Saim Yeprem ise; ” Kutuplara yakın bölgelerde normal vakitlerin teşekkül etmediği yörelerde ki namaz vakitleri konusunda tarih boyunca yapılan çalışmaların çoğunlukla masa başında teorik bilgilere dayandığı gerçeğinden hareketle ortaya çıkan problemlerin reel çözümüne imkan sağlayan bizzat yerinde müsaade edilerek yapıyı gözlemler sonucu tespit ettikten sonra Kuran-ı Kerim’in ilgili ayetlerinin daha isabetli yorumuna imkan sağlaması bakımından bu etkinlik ciddi yararlar sağlamıştır.Tabii farklı görüş taşıyan ilim adamları ve kuruluşlar da bu gözlemlerin verilerinden yararlanacaklar ve muhtemelden realiteye ve Kuran-ı Kerim’in namaz vakitleri ile ilgili espirisine daha uygun görüşler geliştirebileceklerdir.Netice de bilimsel anlamda veri birikiminde önemli bir katkı sağlanacaktır” dedi.
 
Doç. Dr. Servet Bayındır ise; ” Kutuplarda namaz vakitleri probleminin akademik olması yanında pratikte de o bölgede yasayan Müslümanların önemli sorunlarından birini teşkil ettiğini bu sebeple yerli Müslüman halk tarafından bu ziyarete çok önem verildiğini belirterek cumartesi günü geniş katılımlı ilmi bir toplantı ile konunun hem ilim hem de İslam alemine arz edileceğini” belirtti.

sunhaber.com