İçkiye Neden Kesin Olarak Haramdır Diyorsunuz?

Soru: İçki (şarap) konusunda pek çok yazılı ve görüntülü fetvalarınızda çok kesin olarak “Allah Kur’ân’da içkiyi haram kılmıştır” diyorsunuz. Hatta “nass ile sabittir” diye kesin ifade ediyorsunuz. Bildiğiniz gibi “haram” kelimesi Kur’ânî bir kavramdır. Maide Suresinde ve diğer surelerde Allah Teâlâ açıkça ne tür yiyecekleri HARAM kıldığını anlatıyor. İçki ayetlerinde ise sizin de bir fetvanızda okuduğumuz gibi “KAÇININIZ”, “BIRAKTINIZ DEĞİL Mİ” gibi ifadeler kullanıyor. Buna göre Kur’ân’da açık bir haram hükmü olmamasına rağmen sizin içki konusunda “haram” kelimesini kullanmanızı yadırgıyorum. Tamam, hadislerden hareket edeceksiniz ve “sarhoş edici her şey haramdır” diyeceksiniz ama sorum da bu zaten: Kur’ân’da açıkça haram kelimesi kullanılmamasına rağmen konuşmalarınızda “içki haramdır” hükmünü neye dayanarak çıkarıyorsunuz, anlatabilir misiniz?

Cevap:

Sorunuzu maddeler halinde cevaplandırmaya çalışalım:

1. Allah Teâlâ Kur’ân-ı Kerim’de, büyük günahlardan saydığı zinayı yasaklarken hiçbir yerde “zina yapmayın” veya “zina haramdır” dememiş fakat “zinaya yaklaşmayın” buyurmuştur. Bu, “zina yapmayın” demekten daha ileri bir ifade tarzıdır.

İçki de öyledir. Allah Teâlâ’nın “ondan uzak durun” demesi tıpkı “zinaya yaklaşmayın” yasağı gibidir. Hüküm bakımından ikisi de aynıdır, haramdır. Zaten buna da gerek kalmayacak bir şekilde, Bakara Suresinin 219. ayetinde içki ve kumar için “ikisinde de büyük günah vardır” buyurularak bunların büyük günahlar kapsamında olduğu bildirilmiştir. İçkinin bir taraftan büyük günah olması diğer taraftan haram olmaması mümkün değildir!

Ayrıca ayette “Onlardan uzak durun” emri bulunduğu için sarhoşluk veren içki, uyuşturucu gibi maddelerin üretimi, alımı, satımı, taşınması ve sunulması da caiz olmaz. Çünkü “uzak durmak”, ancak o şeyle araya mesafe koymakla mümkün olur. Bundan dolayı Peygamberimizin sarhoş edici şeylerle ilgili olarak on kişiye lanet ettiği rivayet edilmiştir:

“Sıkana, sıktırana, içene, taşıyana, taşıtana, sunana, satana, parasını yiyene, satın alana ve satın aldırana.” (Tirmizî, Büyû, 59; Ebû Dâvûd, Eşribe, 2)

Görüldüğü gibi bu lanet, “uzak durma” yasağını ihlal edenlerle alakalıdır.

Ayrıca bildiğiniz gibi benzin istasyonlarında “ateşle yaklaşmayın” levhaları aslıdır. Bu cümle “ateşle yaklaşmayın ama istasyonda ateş yakabilirsiniz” anlamına gelmez. Ataşla yaklaşmanın yasak olduğu yerde ateş yakmak, daha büyük bir yasak olur.

2. İçki ayetinde yer alan “uzak durmak” ifadesi sadece içki veya zina için değil, bütün büyük günahlar için de kullanılmıştır. Aşağıdaki ayetlerde Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur:

“Eğer yasaklandığınız büyük günahlardan “kaçınırsanız”, sizin diğer günahlarınızı örteriz ve sizi şerefli bir yere sokarız.” (Nisa, 4/31)

“Onlar (mü’minler), büyük günahlardan ve hayâsızlıktan “kaçınırlar”; kızdıkları zaman da kusurları bağışlarlar.” (Şura, 42/37)

“Ufak tefek kusurları dışında, büyük günahlardan ve edepsizliklerden “kaçınanlara” gelince, bil ki Rabbin, affı bol olandır. O, sizi daha topraktan yarattığı zaman ve siz annelerinizin karınlarında bulunduğunuz sırada (bile), sizi en iyi bilendir. Bunun için kendinizi temize çıkarmayın. Çünkü O, kötülükten sakınanı daha iyi bilir.” (Necm, 53/32)

Şimdi bu ifadelere bakarak zina etmek, adam öldürmek, hırsızlık yapmak, namuslu kadına zina iftirasında bulunmak vb. gibi büyük günahların da aslında yasak olmadıkları sonucunu mu çıkartacaksınız?!

3. Allah Teâlâ sarhoşluk veren maddeleri yasaklarken onun şeytan işi bir pislik/rics olduğunu belirtmiştir. Kur’ân’da dört ayette haram kılındığı belirtilen domuz etinin niçin haram kıldığı açıklanırken “çünkü o ricstir/pisliktir” (En’am, 6/145) buyurulmuştur. Demek ki bir şeyin “rics” olması onun haram olmasını gerektirmektedir. Zaten rics kelimesinin eşanlamlısı olan “habis/pis” kelimesi de bunu göstermektedir. Allah Teâlâ Hz. Peygamberden bahsederken “o, habis olan şeyleri haram kılar” (A’raf, 7/157) buyurmuştur. İçki de habis olduğuna göre ayetlerin delaleti ile onun da haram olduğu kesin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Görüldüğü gibi içki, ayetlerin açık beyanları ile BÜYÜK GÜNAHLARDANDIR. Bu konuda sünnette yer alan açıklamalar Kur’ân’da bulunanları başka bir dille ifade etmektedir. Sünnetin ayetlere ilave yapması veya ondan bir şey çıkarması söz konusu değildir.

Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır