21 Haziran 2017

Takvim Açıklaması, Önemli!

Değerli Süleymaniye Vakfı takipçileri,

Yıllarca süren ve sürmekte olan çalışmalardan sonra hazırlamış olduğumuz Süleymaniye Vakfı Takvimi'mizin almış olduğumuz bilgilere göre 45 derece enlemin üzerindeki bazı bölgelerin örneğin; Almanya, Hollanda vb. ülkelerin namaz vakitlerini gerek internet sitesinde ve gerekse telefon uygulamalarında doğru bir şekilde göstermediği bilgisi bize ulaştırılmıştır!

Bu bilgiler doğrultusunda elde olmayan teknik sebeplerin, oluşmuş olacağı göz önünde bulundurularak ikinci bir bildiriye kadar varsa teknik arıza giderilene kadar takipçilerin bizzat kendilerinin Kur'an'ın vermiş olduğu verilere göre gözlemleri yapmaları ibadetlerini bu gözlemlere göre yerine getirmelerini tavsiye ediyor yapılan gözlemlerin görüntülerini özellikle bizimle paylaşmalarını önemle rica ediyoruz

İmsâk ve akşam vakitleri için Kur'an'ın verdiği kriterleri ilgili ayetler ışığında aşağıda verilen linklerde detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Rasat yapan kişinin özellikle dikkat etmesi gereken hususlar şöyledir.

Özetle :

Fecr-i sadık vakti doğu ufkunda yatay ve uzunlamasına uzanan siyah hattın, yine aynı şekilde yatay ve uzunlamasına uzanan kızıllıkla beyaz hattan ayrılma vakti yâni tan yerinin fecir ışıklarıyla yoğunlaştığı zamandır.

O saatte doğu ufkunda yatay olarak siyah, kırmızı ve beyaz hatların belirmesi ile ufkun ağardığı vakit imsak vaktidir.

Akşam vakti ise Türkiye gibi ülkelerde güneş batımı ile gerçekleşirken 45 derece enlemin üzerindeki yerler için akşam vaktinin oluşması güneş batımı hesap edilerek değil! Güneş ışıkları yani güneşin "Duhâ"sı dikkate alınarak hesap edilir.

Akşamın oluşması Duhâ'nın kaybolması ile başlar ! Duhâ gün boyu dünyaya gelmeye devam eden güneş ışınlarıdır. ışınların kaybolması ile gündüz sona erer ve akşam vakti gerçekleşir.

Duhâ'nın kaybolması, gecenin bir örtü görevi görmesiyle gerçekleşir.

Zira Kur'an geceden bahsederken "gece"yi bir "örtü" olarak nitelendirir.

… يُغْشِي اللَّيْ لَ النَّ ها رَ ي طْلُبُهَُ حثِيثًا

“… Allah gündüzü, kendini sürekli kovalayan gece ile örter.” (Araf 7/54)

"...Geceyi size örtü, uykuyu dinlenme, gündüzü de yayılma vakti yapan odur.” (Furkan 25/45-47)

Durum böyle olunca gece, güneşten gelen ışınları bir örtü gibi örter, güneşin duhâ'sını engeller. Aynen kişi ile güneşin arasına giren bir perde mesabesindedir.

Dolayısıyla "Duhâ" kaybolunca/engellenince gündüz sona ermiş akşam vakti olmuştur!

Akşam vakti için verilmiş olan diğer bir kriter ise gecenin "seca" özelliğidir.

Yâni durgunluk ve dinginliğin başladığı zamandır. Gündüz canlılık ve hareketlilik olarak nitlendirilirken akşam vakti bunun tam tersi dinginlik ve durgunluk olarak nitelendirilir !

“Duhâyı iyi düşün. Durgunlaştığı zaman geceyi iyi düşün.” (Duhâ 93/1-2)

Akşam vaktinin diğer bir özelliği ise "ğasak" ân'ının oluşmasıyla yâni havanın soğumaya başlaması, serinlemesi ile gerçekleşir! Ğasak tam oluştuğunda ise yatsı vakti de çıkmış olur. Konuyla ilgili âyet şöyledir...

(İsra 17/78)

Namazı, güneşin zevalinden (batı tarafına yönelmesinden) gecenin ğasakına[1*] kadar, bir de şafak ışıklarının kümeleştiği sıra sürekli ve tam kıl. Şafak ışıklardaki kümeleşme gözle görülür.

[1* ]Gecenin ğasakı, gecenin karanlığı anlamına geldiği gibi soğuk vakti anlamına da gelir. (Lisan’ul-arab). Bulunduğumuz yerden Güneş ışınlarının tamamen çekilmesi, günün en serin vaktinin başlaması demektir. Beyaz gecelerin yaşandığı yerlerde de gece serinliği iyice hissedilmeye başlanır.

Örnek ayetlerde de görüldügü üzere, akşam vaktinin oluşumu güneşin batımından ziyade başka kriterlere göre oluşmaktadır. Nitekim akşam vakti yani gece, güneşin batmadığı bölgelerde güneş batmadan da gerçekleşmektedir ya da gece oluşmuş olmasına rağmen! geceden sonra güneşin batmasıyla da gerçekleşir. Yâni gece olur güneş ondan sonra batar. Işte tam bu minvalde oruç ayeti ile ilgili olan Bakara sûresi 187.ayet mucizevi bir ifâde kulanarak orucumuzu geceye kadar tamamlamamızı istemektedir, güneş batıncaya kadar tamamlayın ifadesi kullanılmamıştır! Çünkü 45 derece enlemin üzerindeki bölgeler için gece birazevvel de ar edildiği üzere gece ve gündüz bilinenin dışında başka kriterlere göre gerçekleşmektedir.

Namaz vakitlerini belirlemek için bu kriterlerin baz alınması bu hassasiyetlere göre imsak ve akşam vaktinin belirlenmesi gerekir. Rasat yapacak kişilerin bunlara dikkat etmeleri gerekir.

Bu bağlamda bu kriterler baz alınarak hazırlanmış olan Süleymaniye Vakfı takvimimizin, şuan için vermekte olduğu vakitlerin yanlış olabileceği noktasında aldığımız bilgiler üzerine teknik bir arıza olup olmadığı kontrol edilip varsa gereken düzenlemeler yapılıp sorun giderildikten sonra sizlere bildirilecektir.

Bu sebeple yapacağımız ikinci bildiriye kadar 45 derece enlemi üzerinde yaşayan kişilerin takvimimizi uygulamamalarını tavsiye ediyoruz. Allah yâr ve yardımcımız olsun.

İlgili linkler