28 Ağustos 2011

Ramazan Bayramı Doğru Günde Kutlanacak

Astronom Prof. Dr. Adnan ÖKTEN’in tespitine göre bu sene Hilal, önce Afrika’nın güney doğusunda, Madagaskar Adası’nın güneyinde sonra Doğu Afrika sahillerinde görülecektir.

Yine de ihtilafın devam etmesi beklenmektedir.

İhtilafın ana sebebi, Kur’ân-Sünnet bütünlüğüne dikkat etmemektir. Kur’ân, kameri takvim işini, uzman bilim adamları heyetine bırakmıştır. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

Ay ve güneş, bir hesaba göre hareket eder. (Rahman 55/5)

Güneşi aydınlık kaynağı, ayı da ışık yansıtıcısı yapan odur. Yılların sayısını ve hesabı bilesiniz diye ay için evreler belirlemiştir. Allah bunları, doğruyu gösterir biçimde yaratmış, âyetlerini, bilen bir topluluk için ayrıntılı olarak açıklamıştır. (Yunus 10/5)

Allah, Peygamberimize şöyle demesini emretmiştir: “… Ben sadece bana yapılan vahye uyarım. Eğer rabbime karşı gelirsem büyük bir günün azabından korkarım. (Yunus 10/15)”

Bu durumda Peygamberimizin, Kur’ân’a ters bir görüşü olamaz. Ama onun yanında bu hesabı yapabilecek bilim adamları olmadığı için şöyle demiştir:

“Biz ümmi bir toplumuz; yazı yazamaz, hesap yapamayız.” Sonra 10 parmağını açarak iki kere; ay, şöyle ve şöyledir” demiş, üçüncüsünde başparmağını kapayıp (ayın bazen 29 gün olduğun göstermiştir). Tekrar, “ay, şöyle şöyle ve şöyledir” yani tam otuzdur, demiştir. (Müslim 1080/15)
Hilali görünce oruca başlayın, hilali görünce orucu bırakın, hava bulutlu gözükürse sayıyı otuza tamamlayın. (Müslim 1081/18-19)

Çağımızda ay ve güneşin hareketlerini hesaplayacak ilim adamları vardır. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’nın önderliğinde 1978’de yapılan Uluslararası Ru’yet-i Hilal Konferansında hilalin, güneşin batmasından sonra çıplak gözle görülebileceği ilk günün aybaşı sayılmasına, dünyanın herhangi bir yerinde bu şartların oluşmasının yeterli olacağına karar verilmiştir. Bu,
Kur’ân ve Sünnet’e uygun bir karardır.

Peygamberimiz, hilalin çıplak gözle görülmesini emrederken, o gün hesabı bilen kimsenin olmadığını gerekçe göstermiştir. Bu gerekçeyi ve ilgili âyetleri göz ardı ederek bu konuda astronomiyi devre dışı bırakmak, ayların başlangıç ve bitişini namaz vakitleri gibi saymak olur. O zaman Ankara’da iftar olunca İstanbul’da nasıl oruç açılamayacağı gibi Ankara’da görülen hilalle de İstanbul’da bayram yapılamaması gerekir. Bunun kabul edilebilir bir yanı olmadığı için âlimlerimizin çoğunluğu, ayın farklı yerlerde farklı zamanlarda doğmasına (ihtilâf-ı metâli’) itibar etmemiş, ilk önce nerede görülmüşse onu esas almışlardır. Bütün bunlara rağmen ihtilafların hala devam etmesinin haklı bir gerekçesi olamaz.

Sonuç olarak Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının ilan ettiği bayram vakitleri Kur’an ve Sünnetin emrine uygundur.

Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır

İ.Ü. İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
Süleymaniye Vakfı – Din ve Fıtrat Araştırmaları Merkezi Başkanı

RAMAZAN BAYRAMI HİLALİ

Hicri Takvim’de (İslami Takvim) 2011 yılının Şevval ayının başlangıcı yani birinci günü 30 Ağustos 2011 Salı günüdür. Ay 29 Ağustos 2011 Pazartesi günü Güney yarımküreden boylamı yaklaşık 85°Doğu, enlemi de yaklaşık -55° olan bir bölgeden hilal evresinde görülebilecektir. Yani Ay’ın ilk görülebilme şartı yukarıda koordinatları verilen bölgede sağlanmış olacaktır.

Yapılan astronomik gözlemlere göre normal bir insan gözünün, yeni Ay evresinden yani kavuşumdan (ictima) geçmiş Ay’ı görebilmesi için, Güneş batı ufkundan battığı anda Ay’ın ufuktan yüksekliğinin 5° ve Güneş’ten olan açısal uzaklığının da 8° olması gerekmektedir. Bu gözlem şartları sağlandığı zaman, atmosferik şartlar uygunsa, Ay hilal evresinde görünür.

Bu yıl 29 Ağustos 2011 tarihinde Pazartesi günü hilalin ilk görünme şartı Hint
Okyanusu’nda sağlanacaktır. Ancak ilk şartı sağlayan yerler denizde olduğundan hilalin kara bölgelerinden ilk görüneceği yerler önem kazanır. Buna göre Hilal’i Madagaskar Adası’nın güney bölgelerinde yaşayanlar görebilecek ve daha sonra Afrika Kıtası’nın doğu sahillerinde yaşayanlar bu olaya şahit olacaklardır.

Hint Okyanusu’nda yerel saat ile yaklaşık 19:30’da hilal ilk göründüğünde Türkiye’de saat 17:00, Universal Zaman (Greenwich Ortalama Zaman) ise yaklaşık 14:00 olacaktır.

Buna göre Ramazan Bayramı’nın ilk günü 30 Ağustos 2011 Salı günüdür. Halkımıza duyurulur.

Prof. Dr. Adnan Ökten

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi